biznis
11

Južnoafrička Republika: Prvi aerodrom koji se napaja strujom uz pomoć solarne energije

Anadolija
Prvi aerodrom koji se napaja solarnom energijom na afričkom kontinentu otvoren je u petak u gradu George u Južnoafričkoj Republici.

Ministar transporta Dipou Peters tim povodom izjavio je kako se radi o potezu koji će ojačati ekološke inicijative na afričkom kontinentu.

Solarna energija koja se sakuplja uz pomoć panela na površini od 200 kvadratnih metara davat će 750 kilowata čiste obnovljive električne energije za aerodrom.

Kapacitet prizvedene energije s vremenom će rasti, a viškovi će biti prodavani nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji Eskom.

"Vlada je na putu tranzicije Južnoafričke Republike u zemlju koja će smanjiti emisiju krabona, sa ikluzivnom, efikasnom i klimatski prihvatljivom ekonomijom i društvom", kazao je ministar.

Izgradnja solarne elektrane završena je dva mjeseca prije roka, a počela je u martu prošle godine. Investicija je vrijedna oko milion američkih dolara.

Ovo je samo dio plana prema kojem će se u periodu 2025.-2030. godina svih devet aerodroma u Južnoafričkoj Republici, kojima upravlja nacionalna kompanija ACSA, prebaciti na izvore čiste energije.