Konferencija o gasu
0

"Južni tok" kroz Crno more do 2015.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cjevovod za međunarodni gasovod "Južni tok", kapaciteta 63 milijarde kubika gasa godišnje, bit će postavljen po dnu Crnog mora najkasnije do 2015. godine, izjavio je predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler na 24. Svjetskoj konferenciji o gasu u Buenos Airesu.

Kako javljaju agenciju, Miler je na tom skupu potvrdio da će gasovod "Južni tok" prolaziti preko teritorija Bugarske, Srbije, Mađarske i Grčke i osigurati isporuku ruskog gasa za cijelu jugoistočnu Evropu.

Novi gasovodi - "Južni tok" i "Sjeverni tok" osigurat će ne samo diverzifikaciju maršruta u izvozu ruskog gasa, već će doprinijeti i sniženju tranzicionih rizika i istovremeno stvoriti dopunske mogućnosti za povećanje isporuka te sirovine, naglasio je Miler.

Govoreći o planovima najveće svjetske gasne kompanije, on je rekao da će "Gasporom" u narednom periodu inostranim potrošačima isporučiti oko tri biliona kubika prirodnog gasa, na osnovu već postojećih dugoročnih ugovora.

"Gasprom" je u nekim slučajevima zaključio dugoročne ugovore o isporuci gasa koji važe do 2035. godine, kazao je Miler, objašnjavajući na skupu u prijestonici Argentine poslovnu strategiju ruske kompanije.

Očuvanje sistema dugoročnih ugovora i poštovanje dogovorenih principa o načinu utvrđivanja cijene gasa, uključujući pravilo "plati ili ostavi", važan je element stabilnosti u periodu privremenog smanjenja tražnje gasa na glavnih tržišitima te sirovine, zaključio je Miler.