biznis
0

Još jedna rekordna godina Aluminija Mostar

FENA
Aluminij d.d. Mostar u 2006. godini proizveo je 121,000 tona aluminija i aluminijskih legura što je oko 30 posto više od prijeratne proizvodnje.

"Pored rekordne proizvodnje zabilježen je i rekordan izvoz. Imat ćemo preko 240 milijuna eura izvoza. Mislim da niti jedna firma u Jugoistočnoj Europi nema toliki proizvodni izvoz", kazao je na konferenciji za novinare generalni direktor Aluminija Mijo Brajković.

Brajković je dodao da je u protekloj godini mostarski gigant platio oko 70 milijuna eura električne energije, dok je oko 15 milijuna eura uplaćeno na ime doprinosa, bankarskih, željezničkih i drugih usluga.

Generalni direktor Aluminija istaknuo je i otvaranje novih radnih mjesta u novoizgrađenoj tvornici Fe-Al Mostar, zajedničkom poduzeća širokobriješkog Feala i mostarskog Aluminija.

Što se tiče planova za sljedeću godinu najavljeno je daljnje povećanje proizvodnje te plasiranje oko jedne petine aluminija na domaće tržište, što znači povećanje prometa i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Također, Brajković je najavio modernizaciju tvornice anoda za što je Aluminiju već odobren kredit od oko 40 milijuna dolara.

"Modernizacija tvornice anoda doprinijet će povećanju proizvodnje od 12 do 15 tisuća tona, a to je ujedno i prva faza izgradnje nove elektrolize. Da bi se počelo s izgradnjom nove elektrolize moraju se pripremiti tvornica anoda i ljevaonica, a hoće li do toga doći ne zavisi od mene niti od ljudi u Aluminiju", zaključio je Brajković.