SAD
0

Još dvije banke proglasile bankrot

FENA
Još dvije američke banke bankrotirale su nakon što su dospjele u probleme zbog pada cijena nekretnina i pogoršanja ekonomske krize, objavila je agencija Bloomberg.

Time je broj banaka u SAD-u, koje su u toku ove godine bankrotirale, porastao na 19. Federalna institucija za osiguranje uloga u SAD-u je, naime, saopćila da je preuzela kontrolu nad bankama "Franklin bank" iz Houstona i "Security Pacific bank" iz Los Angelesa.

Što se tiče banke "Franklin" radi se o trećem najvećem ovogodišnjem bankrotu u američkom bankarskom sektoru, i prvom bankrotu jedne banke u Teksasu za posljednjih šest godina.

Agencije navode da je ta banka u septembru 2008. imala aktivu u vrijednosti od 5,1 milijardu dolara i uloge u iznosu od 3,7 milijardi dolara.

Sve uloge te banke će sada preuzeti njen konkurent "Prosperity bank", tako da će svih 46 filijala "Franklin banka" ponovo biti otvoreno, ali sada kao filijale "Prosperityja".

"Security Pacific bank" u Los Angelesu je imala aktivu od 561,1 milion dolara i uloge od 450,1 milion dolara, koje će sada preuzeti njihov lokalni rival "Pacific Western Bank".

Američki FDIC je ove godine zatvorio najviše banaka od 1993. godine, pri čemu su "Washington Muchual" i "Indi Mac Bank corp" spadali među uopće najveće u historiji.

Od oktobra 2000. do kraja prošle godine u SAD-u je bankrotiralo 27 banaka, a samo ove godine ih je propalo još 19, objavile su agencije.

Poslije hipotekarne krize i krize na tržištu nekretnina SAD je pogodila i kreditna kriza koja se ovog septembra produbila u svjetsku finansijsku krizu.

Zbog toga američka vlada planira da od 700 milijardi dolara vrijednog spasonosnog paketa pomoći domaćem finansijskom sektoru, koji je odobrio Kongres SAD, 250 milijardi dolara upotrijebi za rekapitalizaciju banaka.

FDIC nadgleda poslovanje 8.451 institucije u SAD sa aktivom u ukupnom iznosu od 13,3 biliona dolara, pri čemu garantira za uloge do visine od 250.000 dolara za jednog ulagača u jednoj banci, a istu sumu i kod nekih penzionih fondova.

Ta američka federalna institucija za osiguranje uloga je predložila da se udvostruči osiguranje banaka, a istovremeno očekuje da će zbog finansijske krize morati da do 2013. godine poveća svoje rezerve za 40 milijardi dolara.