Mogući problemi u januaru
0

Još desetine miliona KM duga za plin u Sarajevu

Piše: A.Kovač
Nakon sastanka koji je održan prošle sedmice u Vladi Kantona Sarajevo na račun „BH Gasa“ u petak je legla prva uplata od „Sarajevogasa“ u iznosu od 500.000 maraka. Danas je, pak, uplaćeno još 250.000 maraka. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Almir Bećarević, direktor „BH-Gasa“.

„Na sastanku je dogovoreno da nam do kraja mjeseca „Sarajevogas“ uplati sedam miliona maraka kako bi mi uspjeli izmiriti obaveze prema ruskom partneru. Evo, prve tranše su uplaćene, a nadam se da će do kraja mjeseca biti uplaćen i ostatak novca. Međutim, uplata sedam miliona maraka je samo „gašenje požara“, naglasio je Bećarević.

Prema njegovim riječima bit će održan još jedan sastanak kako bi se iznašlo rješenje da se kašnjenje uplata ne dešava, te da problem ne bi nastao u januaru ili februaru kada je najveća potražnja prirodnog gasa.

„Ako novac ne bude redovno uplaćivan, odnosno ako mi ne budemo redovno ispunjavali svoje obaveze prema ruskom partneru, bojim se da ćemo imati problem, odnosno, građanima će biti isključeno grijanje“, dodao je Bećarević.

Prema njegovim riječima „BH Gas“, trenutno, duguje ruskom partneru pet miliona dolara.

Dug "Sarajevogasa", pak, prema "BH Gasu" iznosi 17 miliona KM, dok dug koje "Toplane" imaju prema "Sarajevogasu" trenutno iznosi 56 miliona KM i svake godine raste za oko sedam miliona KM.

„Na sljedećem sastanku mora se podhitno iznaći sistemsko rješavanje problema dugova ovih preduzeća pogotovo što u zimskim danima potrošnja prirodnog gasa raste, te je u ovoj sedmici, za razliku od prošle, osam puta veća“, dodao je Bećarević.

Adis Salkić, portparol "Sarajevogasa", kazao je da Toplane vrše uplate svakodnevno na račun „Sarajevogasa“, te da će do kraja mjeseca, najvjerovatnije, na račun „BH Gasa“ biti uplaćen dogovoreni iznos od sedam miliona maraka.

„Apelujem još jednom i na građane koji koriste usluge „Sarajevogasa“ i „Toplana“ da redovno izmiruju svoje obaveze za potrošeni gas i grijanje jer su sredstva prikupljena na ovaj način ključna u izmirenju nastalih dugovanja, ali i za nabavku novih kontigenata ovog energenta“, kazao je Salkić.

Naime, sastanku na kojem su rješavani problemi uplata novca na računu BH Gasa, a koji je održan prošle sedmice, prisustvovali su Vahid Hećo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Almir Bećarević, direktor „BH Gasa“, te Suad Zeljković, direktor Toplana, i Salih Selmanović, direktor „Sarajevogasa“.

Naredni sastanak trebao bi se održati do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice.