biznis
0

Jeftinija nafta, skuplji dolar

FENA
Pojeftinjenje nafte obično utiče na rast vrijednosti dolara, i to nepisano pravilo nije ni u utorak iznevjereno, jer je američka valuta vrijedila najviše u minulih deset mjeseci prema svim glavnim konkurentima u poslovanju na vodećim globalnim deveznim berzama.

Osjetno pojeftinjenje nafte i pad kursa eura uticali su da se poboljšaju izgledi evropskih izvoznika, i to je povoljno djelovalo i na kontinentalno tržište akcija, izvijestio je Reuters.

Dolarski indeks je na Londonskoj deviznoj berzi ojačao prema korpi šest drugih vodećih svjetskih valuta 1,3 posto, na 78,157, dok je euro istovremeno oslabio, prema američkom takmacu u toku prijepodnevnog poslovanja, 0,8 posto, na manje od 1,45 dolara.

Kasnije se zajednička valuta 15 članica Evropske unije djelimično oporavila, "preskočivši" važnu psihološku granicu od 1,45 dolara.

Britanska funta je također oslabila i u ranoj podnevnoj trgovini vrijedila je na matičnoj berzi u Londonu oko 1,7844 dolara, ili za približno deset posto manje nego početkom jula.

Finansijski stručnjaci ističu da je glavni razlog pada funte sve očitije klecanje britanske privrede koja, prema ocjeni nekih domaćih ekonomista, "klizi u recesiju".

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je tokom rane podnevne trgovine bio u porastu od oko 0,7 posto, dok je globalni indikator vrijednosti akcija - MSCI opet izgubio nešto od ranije vrijednosti i sada je na najnižem niovu u proteklih 18 mjeseci.

Agencija Kyodo izvještava da je u utorak na najvećem azijskom tržištu za promet akcija u Tokiju zabilježena nešto življa poslovna aktivnosti, uz veoma skroman rast glavnih indeksa, nakon pada tih indikatora u ponedjeljak poslije saopćenja o ostavci dosadašnjeg japanskog premijera Yusua Fukude.

Finansijski stručnjaci u Zemlji izlazećeg sunca ocjenjuju da Fukudin odlazak sa čelnog mjesta u vladi neće bitnije uticati na privredna kretanja, kao i na poslovanje deviznog i tržišta akcija.

Japanska privreda je međutim nakon višegodišnjeg rasta sada u opadajućoj fazi, i to depresivno djeluje i na finansijsko tržište, navode ekonomisti, a prenosi agencija Bloomberg.