biznis
0

Jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 uskoro i u BiH

FENA
Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH predviđa uvođenje sistema jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, u svrhu prikupljanja podataka o svim vrstama opasnosti, odnosno rizika i o posljedicama.

Ovaj zakon, čiji je nacrt usvojio jučer u prvom čitanju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uređuje pitanje koordinacije entitetskih organa civilne zaštite i organa civilne zaštite Brčko Distrikta, nadležnosti organa BiH, usklađivanje i donošenje okvirnih planova i programa zaštite i spašavanja te provođenje međunarodnih obaveza i saradnje u oblastima zaštite i spašavanja.

Kako se pojašnjava u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, ovaj zakon predviđa uspostavu operativno-komunikacionog centra 112, kao dragocjenog izvora informacija i podataka na osnovu kojih nadležni organi mogu donositi odluke u kriznim situacijama.

U resornom ministarstvu ističu da prirodne i druge nesreće često uzrokuju ogromne ljudske i materijalne gubitke, bilo da je riječ o potresima, poplavama i požarima.

Nesreće ne poznaju granice i obično ne dolaze same. Za BiH je stoga veoma važna regionalna saradnja u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća.

Kako navode u Ministarstvu sigurnosti BiH, to podrazumijeva razvijanje informacionih sistema za upravljanje prirodnim katastrofama, nabavku opreme i aparata za komunikaciju u hitnim slučajevima, unapređenje interoperabilnosti službi za civilnu zaštitu, vatrogasnih brigada, službi za hidrologiju, meteorologiju i zdravstvenog sektora.

Globalna platforma za smanjivanje rizika je tzv. Hyogo deklaracija i Akcioni plan 2005.-2015. kojoj je pristupila BiH. Civilna zaštita u EU je predmet saradnje i dogovora zemalja članica o zajedničkom pristupu kriznim situacijama.

Evropska komisija će nastojati da u aktivnosti zajednice u oblasti civilne zaštite uključi zemlje kandidate za članstvo u EU i poveže zemlje koje su potencijalni kandidati.

U dokumentu Komisije od 5. marta ''Unapređenje evropske perspektive zapadnog Balkana'' kaže se da će u 2008. godini Komisija predstaviti Inicijativu za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa da bi pripremila regionalnu strategiju i razvila kapacitete zemalja zapadnog Balkana i Turske za prikupljanje i razmjenu podataka.