Srbija
0

JAT traži dozvolu za let iz BiH i Makedonije

Sarajevo-x.com
Srbijanski avioprijevoznik JAT traži dozvolu za letove iz Bosne i Hercegovine i Makedonije kako bi povećali svoj profit za 2011. godinu, izvijestio je izvršni direktor JAT-a Srđan Radovanović, prenosi Reuters.

"Mi smo već registorovali kompaniju u Makedoniji, Air Mak, i nadamo se da ćemo uskoro dobiti dozvolu za za let prema drugim zemljama, kako bismo najkasnije do proljeća krenuli s realizacijom", kazao je Radovanović dodajući da se početkom naredne godine planiraju letovi i sa aerodroma u Banjoj Luci.

JAT već ima letove iz Beograda za Banja Luku i Skopje, ali uz dodatnu licencu avioni ove aviokompanije bi mogli letjeti i u druge zemlje.

"Ta dozvola bi nam donijela 1,5 miliona putnika tokom naredne godine, te bismo zahvaljujući tome 2011. godine uspjeli ostvariti i profit", istakao je Radovanović.

U 2008. godini srbijanski JAT je izgubio blizu 80 miliona eura, a u 2009. godini zahvaljujući mjerama štednje blizu 20 miliona eura.

JAT sada planira ulaganje u kupovinu novih aviona, a za dio sredstava u iznosu od 40 miliona eura pomoć su zatražili i od srbijanske Vlade.

U bivšoj Jugoslaviji JAT je bio jedna od najuspješnijih nacionalnih aviokopmanija, no devedesetih godina zbog srbijanske uloge u ratu na Balkanu, JAT-u su zabranjene međunarodne linije.