biznis
0

Japanski izvoznici najveći gubitnici na azijskim berzama

FENA
Azijske dionice danas su pale, a jen je ojačao nakon što je loš izvještaj s američkog tržišta nekretnina obnovio zabrinutost da će oporavak globalnog gospodarstva biti spor i krhak.

Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama izvijestilo je jučer da je u maju prodaja postojećih kuća u SAD-u pala za 2,2 posto, dok su analitičari očekivali rast zbog poreznih olakšica kupcima prvih kuća.

Analitičari očekuju da će podaci američke vlade pokazati da je u maju pala i prodaja novih kuća. Jačanje jena negativno se odrazilo na japanske izvoznike pa su dionice automobilskog diva Honde i proizvođača digitalnih kamera Canona izgubile više od 1,5 posto, javljaju agencije.

Najveća kineska naftna kompanija PetroChina oslabila je 1,4 posto, dok je japanski Inpex Corp. izgubio 2,9 posto. Baltic Dry Index ponovno je pao pa su se izdanja brodarskog sektora ponovno našla u crvenom području.

Navedeni indeks je negativnu seriju produžio na 18 dan pa je dionica Mitsui O.S.K. Linesa posrnula 2,7, a China Cosco Holdings je pao 1,6 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1,3 posto u crvenom na 116,69 bodova što je njegov najveći pad u zadnja dva mjeseca.

Japanski indeks Nikkei 225 je potonuo 1,87 posto, kineski SSE indeks je skliznuo 0,73, a hongkonški Hang Seng indeks je pridobio 0,18 posto. Južnokorejski indeks Kospi je oslabio 0,33 posto.