biznis
0

Japanski ambasador posjetio Centralnu banku BiH

FENA
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Futao Motai posjetio je danas u Sarajevu Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i u razgovoru s guvernerom Kemalom Kozarićem interesirao se za ekonomsku situaciju u zemlji, utjecaj svjetske krize na BiH te za rezultate pregovora bh. vlasti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom stand-by aranžmanu.

Guverner je ambasadoru prezentirao makroekonomske pokazatelje za prošlu godinu te projekcije za ovu, istaknuvši da će realni sektor imati više problema od finansijskog sektora u suočavanju s posljedicama krize. To se posebno vidi u prognozama bruto društvenog proizvoda (BDP) koji će u ovoj godini s početnih 3,5 posto doći u negativnu zonu od -1,8 posto.

Guverner je izrazio zadovoljstvo zbog postizanja dogovora bh. vlasti s MMF-om o novom stand-by aranžmanu, dodavši da su u osnovi novog aranžmana uštede u budžetima na svim nivoima i reforma u sferi budžetske potrošnje.

Obaveza Centralne banke BiH u okviru novog aranžmana bit će očuvanje monetarne stabilnosti na principima valutnog odbora, saopćeno je.