biznis
0

Japanske autokompanije povećale proizvodnju i prodaju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina japanskih proizvođača automobila povećala je globalnu proizvodnju, domaću prodaju i izvoz u januaru u odnosu na veoma nizak nivo u istom mjesecu prethodne godine, saopćeno je danas u Tokiju.

Sedam od osam glavnih japanskih autokompanija zabilježilo je visok rast proizvodnje u pogonima u svijetu, uključujući Toyotu koja je prošlog mjeseca povećala globalnu proizvodnju 55,8 posto, na oko 644.000 vozila, prenose agencije.

"Mazda" je imala procentualno najveći skok globalne proizvodnje od 114,6 posto, a slijede "Nissan" sa 96,8 i "Mitsubishi-motors" sa 69,3 procenata.

Istovremeno, "Mazda" je imala i najveći rast domaće izrade automobila od 122,6 posto. Slijede "Mitsubishi", sa skokom od 84 procenta, "Nissan" sa 83,1 i "Fuji heavy" sa 38,4 posto.

"Toyota" je, uprkos masovnom povlačenju automobila sa tržišta, zabilježila najveću stopu rasta prodaje od 45,3 posto, oko 121.000 jedinica, ispred "Honde" koja je prošlog mjeseca isporučila 40 posto vozila više nego u istom periodu prethodne godine, i "Mazde" čija je prodaja povećana 23,7 procenata.