G-20
0

Japan protiv prijedloga SAD-a o tekućim plaćanjima i valutama

FENA
Yoshihiko Noda (Foto: AFP)
Yoshihiko Noda (Foto: AFP)
Ministri finansija 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i ekonomija u naglo usponu (G-20) počeli su u petak u Južnoj Koreji službene sastanke na kojima je Japan odbacio američke prijedloge vezane za "valutne nesporazume".

Dužnosnici SAD-a su istakli da na sastanku žele pridobiti finansijske lidere iz zemalja G-20 koje oklijevaju da pristanu na sporazum koji bi obavezao tržišta u usponu da skrešu svoje suficite tekućih plaćanja i dozvole svojim valutama da ojačaju.

Prema njihovom objašnjenju, cilj je ukloniti tenzije koje bi, kako strahuju ekonomisti, mogle potaknuti trgovinske ratove.

Američki ministar finansija Timothy Geithner je u pismu finansijskim čelnicima G-20, u koje je Reuters imao uvid, naveo kako "zemlje sa stalnim suficitima treba da poduzmu strukturne, fiskalne i tečajne mjere radi poticanja domaćih izvora rasta".

Zauzvrat, zemlje poput SAD-a, koje imaju velike budžetske i trgovinske deficite, donijele bi "održive srednjoročne fiskalne ciljeve".

Te Geithnerove prijedloge već su odbacile tako različite zemlje poput Japana i Indije, dok su tržišta skeptična u vezi postizanja univerzalnog sporazuma koji bi se ticao globalnih ekonomskih neuravnoteženosti i pokušaja mnogih ekonomija u usponu da oslabe svoje valute.

"Postoji akcioni plan, ali i vrlo mnogo zamjerki, prijedloga", kazao je ruski finansijski dužnosnik Andrej Bokarjev pred početak sastanaka.

Jedan neimenovani finansijski izvor koji se susreo s Geithnerom u Južnoj Koreji rekao je da je taj američki dužnosnik zatražio od zemalja da ograniče svoje suficite ili deficite tekućih plaćanja na četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što mali broj članica G-20 smatra prihvatljivim.

Kina, Indija, Saudijska Arabija i Rusija imaju znatne suficite, dok je SAD u deficitu, podsjetio je Reuters.

"O tome prvo treba da razgovaramo, ali su numerički ciljevi nerealni", kazao je japanski ministar finansija Yoshihiko Noda.

Očekuje se da će pitanje "potcijenjene valuta" također opteretiti lidere, mada je Kina, kako su izjavili kanadski kreatori politike, u principu pristala poduzeti daljnje korake ka fleksibilnijem tečaju svoje valute.

Geithner u pismu nije nagovijestio kako bi mogao izgledati završni kominike kad je riječ o valutnim tečajevima, ali je istakao da članice G-20 treba da se obavežu da će se uzdržavati od takve tečajne politike čiji je cilj ostvarenje konkurentske prednosti bilo putem slabljenja svojih valuta, bilo sprečavanjem aprecijacije potcijenjene valute".

Najviše što se od ovog sastanka može očekivati jeste, kako ističu neki dužnosnici, stav o izbjegavanju konkurentne potcijenjenosti valuta i da neće biti bilo kakvog oštrijeg ili retoričkog tona.

"Stav o izbjegavanju 'konkurentne potcijenjenosti valuta' nije nov i iznesen je na prethodnom sastanku G-20 u Britaniji. On će se, po svoj prilici, i ovaj put ponovo pojaviti u kominikeu", izjavio je jedan pregovarač u G-20 koji je želio ostati anoniman.

Mnogi kreatori politike zemalja u usponu nisu voljni dozvoliti svojim valutama da znatnije ojačaju i okrivljuju SAD za neuspješno rukovođenje finansijama koje je izazvalo globalnu finansijsku krizu i za upuštanje u devalvaciju vlastite valute putem prevelikog ulijevanja likvidnosti na tržište u okviru politike kvantitativnog labavljenja.

To je dovelo do velikih investiranja u dionice tržišta u usponu kao što je Brazil, primoravajući te zemlje na akciju radi suzbijanja priliva kapitala koji je potaknuo rast vrijednosti njihovih valuta i cijena aktiva te komplicirao njihovu fiskalnu i monetarnu politiku.

Rječnik prethodnog samita G-20 naglasio je potrebu "uzdržavanja od konkurentne devalvacije" i bilo kakav stroži ton bi značio i značajne ustupke zemalja kao što su Kina i domaćin Južna Koreja", kazao je valutni strateg u banci Credit Suisse Olivier Desbarres.

"Morali biste se obavezivati da ćete svojoj valuti dozvoliti da ojača", objasnio je Desbarres.