Valentin Inzko
0

"Japan je u posebnoj poziciji da razvije partnerstvo s BiH"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Kao zemlja članica Vijeća za provedbu mira i značajan donator, s ogromnim proizvodnim i trgovinskim kapacitetima Japan je u posebnoj poziciji da razvije partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom - kazao je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas na konferenciji u Tokiju.

Inzko je izvijestio zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Yutaka Bannou i članove Japanskog instituta za međunarodne poslove o političkoj situaciji u BiH nakon općih izbora održanih 3. oktobra, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je naglasio da je sada vrijeme da se politički lideri u BiH fokusiraju na brzo formiranje vlasti te na provođenje reformi kako bi se unaprijedio proces evroatlantskih integracija.

"Građani očekuju od političara koje su izabrali novi početak. Međunarodna zajednica je spremna da im pruži podršku", Inzkove su riječi.

On je zahvalio Japanu za odlučujuću ulogu u implementaciji mira u Bosni i Hercegovini u proteklih 15 godina.

Naglašavajući ekonomski potencijal BiH, Inzko je pozvao Japan da u većoj mjeri iskoristi rastuće trgovinske potencijale u Bosni i Hercegovini.

"BiH se nalazi u središtu većeg tržišta jugoistočne Evrope, koje obuhvata 55 miliona potrošača, ona je pravi partner za japanska preduzeća", kazao je visoki predstavnik za BiH.