Smanjenje broja
0

Japan Airlines planira ukidanje 2.700 radnih mjesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska aviokompanija "Japan Airlines" (JAL) planira da smanji broj zaposlenih za 2.700, što čini oko pet odsto ukupnog broja, uglavnom tako što će ih ranije penzionisati.

JAL koji zapošljava oko 51.800 ljudi, planira da u glavnoj filijali "Japan Airlines International" ukine 1.700 radnih mjesta, a ostatak u ostalim filijalama, objavio je ekonomski dnevnik Nikkei.

Firma nije navela koliko će je koštati prevremeni odlazak u penziju gotovo 3.000 radnika. Precizirano je samo da će se početi sa 400 zaposlenih koji rade kao kabinsko i zemaljsko osoblje.

Kao termin odlaska u penziju najavljen je 30. april, s tim što će troškove u vezi s tim firma obračunati kao vanredni gubitak naredne finansijske godine.

Početkom januara JAL je proglasio bankrot, kada su njegovi dugovi premašili 25 milijardi dolara. To je najveći bankrot firme koja nije iz oblasti finansija u istoriji Japana, prenio je Reuters.

Kompanija je u okviru restrukturiranja obećala da će smanjiti broj radnih mjesta za 30 odsto i ukinuti sve linije koje prave gubitke.