biznis
0

Janša o prijelazu na goriva s niskim udjelom kisika

FENA
Prijelaz na goriva s niskim udjelom ugljika i na ona bez ugljika označit će tehnološku revoluciju i omogućiti Europskoj uniji da ostane visoko konkurentna ekonomija, a usto će se smanjiti emisije stakleničkih plinova, odnosno sve veće klimatske promjene, rekao je u petak u Mariboru slovenski premijer Janez Janša.

Govoreći na sastanku predsjedništva Konfederacije europskog gospodarstva BusinessEurope koji je održan iza zatvorenih vrata, Janša je, kako javljaju slovenski mediji, rekao da je Europska unija nastala na ekonomskim uspjesima, odnosno europskom ekonomskom čudu, te da je njen ključni globalni izazov u sadašnjem trenutku prijelaz na korištenje goriva s niskim stupnjem ugljika ili bez ugljika, kako bi se gospodarski uspjesi nastavili i kako bi se odgovorilo na klimatske promjene izazvane emisijom stakleničkih plinova.

Takve tehnološke promjene u prometu i proizvodnji do kojih će doći Janša je nazvao novom industrijskom revolucijom.

"Te promjene neće djelovati samo na industriju i ekonomiju nego i na naše navike i način života, ali radi se o nepovratnom procesu jer svijet nema drugog izlaza", rekao je Janša, a prenijeli slovenski mediji.

O mogućnostima nove industrijske, odnosno tehnološke revolucije glede goriva govorilo se i na summitu EU-SAD početkom tjedna u Sloveniji prilikom susreta europskih čelnika i američkog predsjednika Georgea W. Busha, pri čemu je istaknuto da EU i SAD na novim rješenjima moraju surađivati.