biznis
0

James Murdoch podnio ostavku

SRNA
James Murdoch, sin medijskog magnata Ruperta Murdocha, podnio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave grupe British Sky Broadcasting (BSkiB) .

U "oproštajnom pismu" Upravnom odboru James Murdoch je objasnio da je njegova ostavka najbolje što može učiniti za dobrobit kompanije s obzirom na niz skandala koji se povezuju s njegovim imenom.

 "Ponosan sam što sam bio dio ovog tima i ponosan sam na rezultate koje smo postigli za mog mandata", rekao je on, a prenosi Bloomberg. James Murdoch ostaje u firmi, iako je odstupio s upravljačke funkcije. 

"Svjestan sam da moja uloga predsjedavajućeg može da postane opasna za BSkiB i mislim da će moja ostavka pomoći  da se firma zaštiti i da ide dalje", rekao je on.

Već  se zna da će  novi predsjednik BSkiB-a biti Nicolas Ferguson,  koji je sve do juna 2010. godine obavljao funkciju  zamjenika predsjednika.

  BSkiB je, takođe, objavio informaciju kako je James Murdoch dobrovoljno napustio poziciju predsjednika.

Regulatorna agencija za medije u Velikoj Britaniji imenovala je  tokom prošlog mjeseca poseban tim za praćenje rada BSkiB-a kako bi dobili više informacija o tome da li se u BSkiB-u radi po pravilima i da li ovaj operater treba da zadrži licencu emitera. 
"Njuz korp." koji se nalazi u vlasništvu Jamesovog oca Ruperta Murdocha ima udio od 39,1 posto u  BSkiB-u. 

James Murdoch je nešto ranije podnio ostavke i na mjesto predsjednika odbora u kompanijama Sotbi i farmaceutskoj korporaciji GlaxoSmithKline. 

On se dovodi u vezu sa aferom telefonskog prisluškivanja i davanja mita radnicima javnog sektora u Velikoj Britaniji.