biznis
0

Jači dolar i evropska kriza pritisnuli cijene nafte

FENA
Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na svjetskim tržištima za tri dolara nakon što je zelena novčanica skočila na najvišu razinu prema euru u dva mjeseca zbog zabrinutosti oko dužničke krize u Evropi.

Cijene barela sirove nafte u Londonu pale su za 3,03 dolara na 109,36 dolara. Na američkom su tržištu bile u minusu 2,81 dolara i iznosile su 97,29 dolara.

Ulagači proučavaju niz loših vijesti o krizi u eurozoni. Nakon što je agencija Fitch Ratings u petak srezala kreditni rejting Grčke za tri razine, gurnuvši ga dublje u bezvrijedan status, njezin konkurent Standard & Poor's srezao je u subotu prognozu za rejting Italije iz "stabilne" u "negativnu".

"Čini se da su rezanje prognoze za rejting Italije i strah od restrukturiranja grčkog duga, te posljedično slabljenje eura jutros potaknuli pad cijena sirove nafte", kazao je Mark Thomas iz tvrtke Marex Financial.

Euro je nakratko pao ispod 1,40 dolara, razine koja se smatra važnom podrškom. Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix smatra da će euro ostati u fokusu ulagača širom svijeta.

Evropski zračni promet obilježen je pojačanim oprezom nakon erupcije vulkana na Islandu, zbog koje je zatvorena glavna zračna luka u toj otočnoj zemlji. Ostale evropske zemlje prate razvoj situacije kako bi procijenile hoće li oblak dima i pepela utjecati na njihove zračne rute.

Stručnjaci smatraju kako su mali izgledi da će se ponoviti prošlogodišnje šestodnevno zatvaranje zračnog prostora zbog erupcije drugog islandskog vulkana, zbog koje su obustavljeni i neki prekookeanski letovi, prenosi Hina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,42 dolara, što znači da je bila 46 centi niža nego dan ranije.