The Independent
0

Izvoznici nafte bježe od dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kada je izbila prošle jeseni, globalna finansijska kriza je izazvala ekonomski potres čija podrhtavanja još uvijek osjećamo, piše u utorak londonski The Independent, navodeći kao najnoviji znak pomjeranja tla planove zalivskih država, Kine, Rusije, Francuske i Japana da prekinu praksu obračunavanja naftnih poslova u dolarima i uvedu viševalutni sistem.

Nije teško shvatiti zašto se izvoznici nafte žele udaljiti od dolara. Njegova vrijednost je naglo pala od prošle godine a taj bi se trend lako mogao nastaviti zbog rastućega američkog budžetskog deficita.

Lako je vidjeti i zašto Kina želi svjetski trgovinski sistem koji ne počiva samo na dolaru već i na drugim valutama, nastavlja Independent.

Peking posljednjih deset godina pretvara svoj ogroman trgovinski suficit u obveznice američke vlade i drugi dolarski kapital i Kina bi pretrpjela značajne gubitke kad bi vrijednost dolara pala.

Značaj planova za novi sistem obračunavanja mnogo je širi. Od Drugog svjetskog rata gotovo sva međunarodna trgovina se vodila u dolarima, što je bila logična posljedice američke ekonomske dominacije. Medjutim, Sjedinjene Države nisu više dominantna sila kao nekada.

Finansijska kriza ostavila je Amerika s velikim dugovima koji su bitno smanjili projektirani ekonomski rast. S druge strane, ekonomije u usponu, poput Kine, Brazila i Indije, mnogo su bolje prebrodile krizu.

Mada je prijedlog o uvođenju novih obračunskih valuta plod finansijskih računica, on je i odraz novoga svjetskog ekonomskog poretka, piše Independent.