biznis
258

Izvoz mlijeka u EU: Ako naredni sastanak ne ponudi rješenje, BiH razmišlja o kontramjerama

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije da očekuje rješavanje problema izvoza mlijeka iz BiH u EU u narednih 10-ak dana.

Šarović je naveo da je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH razgovarano o ovom problemu koji je izazvao različite reakcije u BiH. Također, u posljednjih sedam dana vođeno je niz aktivnosti kako bi problem bio što prije riješen.

Ključna će biti naredna sedmica kada bi 9. ili 10. septembra trebala biti održana sjednica nadležnih institucija EU.

Šarović je potvrdio da je prigovor uložila susjedna Hrvatska te je prvi put javnost izvijestio na šta se Hrvatska tačno žalila. Naime, Hrvatska smatra da BiH nije spremna za izvoz mlijeka u EU i da bi, prije nego počne izvoz, u našu zemlju trebala još jednom doći inspekcija iz Dublina. No, Šarović je potvrdio da je ovo samo formalni prigovor i da Hrvatska ovim nastoji napraviti pritisak da bi joj bilo udovoljeno vezano za predstojeće pregovore o tradicionalnim kvotama za izvoz Hrvatske u BiH.

"Moje lično mišljenje jeste i da se Hrvatska boji konkurentnosti bh. proizvoda", naveo je Šarović napominjući da je 27. septembra trebao krenuti prvi kontingent proizvoda Mljekare Livno na tržište Hrvatske, ali je on doslovno zaustavljen na granici.

"Ovaj sastanak nadležnog komiteta održat će se 9. ili najkasnije 10. septembra kako bi u našoj zemlji splasnule tenzije i određene spekulacije koje su bile prisutne", rekao je Šarović.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, ako do 10. septembra ovaj problem ne bude riješen, predloži odgovarajuće mjere. Šarović nije želio potvrditi o kakvim kontramjerama se radi rekavši da će javnost o tome biti pravovremeno upoznata.

"BiH će sačekati ishod ovog sastanka 9. ili 10. septembra", kazao je Šarović uz napomenu da će se na sastanku odlučivati o prigovoru Hrvatske, a konačna odluka će biti donesena prostom većinom glasova.

Šarović je naglasio da BiH smatra kako je Hrvatska zakasnila s podnošenjem žalbe i to najmanje 10 dana, ali da je to pitanje za Evropsku komisiju.

Šarović je rekao da je trenutno najbolja kontramjera koju BiH može poduzeti da njeni građani kupuju domaće mlijeko i mliječne proizvode.