Eurostat
0

Izvoz iz zemalja Eurozone u 2009. smanjen za 18 posto

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Izvoz iz zemalja članica zone eura je u 2009. smanjen za 18 posto, pod utjecajem slabljenja svjetskog prometa i povećanja vrijednosti eura u odnosu na dolar, saopćila je u srijeda statistička služba Evropske unije – Eurostat.

U prošloj godini je 16 zemalja koje koriste euro također trošilo znatno manje inozemne robe – njihov uvoz iz država izvan zone eura opao je za 22 posto, jer je recesija ograničila potrošnju i tvrtki i građana, prenosi Reuters.

Izvoz iz zemalja zone eura u Britaniju, koja je njihov najznačajniji trgovinski partner, smanjen je prošle godine za 22 posto, a u SAD za 20 posto.

Kina je bila jedina gospodarski značajnija država koja je iz zemalja članica eurozone u 2009. uvezla više nego u 2008., i to za dva posto.

Ukupan izvoz 16 zemalja prošle je godine imao vrijednost 1,27 biliona eura, nadmašujući vrijednost uvoza za 22,3 milijarde eura.

Prije nego što su tržišne tenzije oko dužničkih problema zemalja kao što je Grčka poljuljale vrijednost eura posljednjih sedmica, evropski gospodarstvenici su se žalili da njegovo visoko kotiranje negativno djeluje na francuski izvoz vina ili njemački eksport automobila kupcima koji koriste dolar u SAD-u ili Aziji.

Ukupan izvoz svih 27 zemalja članica EU-a smanjen je prošle godine za 16, a uvoz za 23 posto. Trgovinski deficit EU-a je u 2009. iznosio 105,5 milijardi eura.