Vanjskotrgovinska komora BiH
0

Izvoz drvne industrije BiH povećan za 20 posto

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Izvozni rezultati drvne industrije Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine povoljniji su nego u istom periodu prošle godine jer je ukupan izvoz bio 20 posto veći“, istaknuto je danas na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Skupština Asocijacije drvne industrije razmatrala je poslovanje firmi iz oblasti šumarstva i drvne industrije i ostvarene uvozno-izvozne rezulate u ovoj i prošloj godini.

Sekretarka Asocijacije Selma Bašagić izjavila je da je u prva tri mjeseca ove godine izvoz drvne industrije iznosio 174 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom čak 370 posto.

U 2010. drvna industrija BiH ostvarila je izvoz od 708 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na godinu ranije. U okviru toga, istakla je Bašagić, oko 40 posto bio je izvoz namještaja, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 280 posto.

Drvna industrija je među rjetkim privrednim granama u Bosni i Hercegovini koja posljednjih godina ostvaruje značajan suficit u međunarodnoj robnoj razmjeni. Strategija izvoza drvne industrije će biti važan dokument koji će, osim snimljenog stanja i swot analize, definirati ciljeve, aktivnosti i njihove nosioce da bi se stvorile pretpostavke za veći izvoz.

Među najvažnijim ciljevima strategije su pozicioniranje sektora drvnoprerađivačke industrije kao strateškog izvoznog sektora u BiH, unapređenje konkurentne sposobnosti ove industrije te usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama privrede.

Bašagić je kazala da je urađen radni materijal ove strategije i da se njena finalizacija očekuje u junu.

Strategija izvoza drvne industrije bit će sastavni dio sveobuhvatne strategije izvoza BiH, čija je izrada u toku, a njen nosilac je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku projekta EUEXPRO 2 i Vanjskotrgovinske komore BiH.