Do kraja septembra
0

Izvedbeni projekat za 130 kilometara autoputa

SRNA
Izvedbeni projekat za trasu auto-puta na koridoru 5C u dužini od 130 kilometara u najvećem dijelu biće završen do kraja septembra, rekao je danas ministar komunikacija i transporta BiH Božo Ljubić.

"U toku je izrada glavnog izvedbenog projekta za 130 kilometara, kojim upravlja Ministarstvo komunikacija i saobraćaja i on se u najvećem dijelu završava krajem septembra, izuzev dijela zaobilaznice Zenica, za koji je projektantu dat rok od 30 mjeseci, zbog specifično teškog terena", rekao je Ljubić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Nailom Šećkanovićem.

On je istakao da će trasa autoputa na koridoru 5C u dužini od 130 kilometara, koja se odnosi na trasu od rijeke Save do granice sa Hrvatskom, biti završena najkasnije do 2013. godine, ako sve institucije u BiH ispune svoje obaveze.

"Najkasnije do 2013. godine biće završena trasa autoputa od rijeke Save do Doboja, od Zenice do Sarajeva odnosno Tarčina, i od Počitelja do granice sa Hrvatskom", precizirao je Ljubić.

On je istakao da je za sva ministarstva autoput na koridoru 5C prioritetni strateški projekat i da će svako sa svoje strane ispuniti sve preuzete obaveze da se on realizuje prema dinamici koju predviđa studija izvodljivosti.

Ljubić je rekao da su ministarstva komunikacija i saobraćaja i finansija i trezora, zajedno sa federalnim ministarstvima, potpisala ugovore sa evopskim razvojnim bankama za kreditiranje dijela trase kroz FBiH u iznosu od 480.000.000 eura, te da su u toku pregovori sa kuvajtskim fondom za razvoj za 30.000.000 eura za izgradnju oko 66 kilometara autoputa.

Ministar komunikacija i transporta BiH naveo da su se ministri nakratko sastali sa premijerom Miloradom Dodikom te da je od njega i ministra Čubrilovića dobio uvjerenje da je RS sremna krenuti u izgradu autoputa na koridoru 5C, koji u dužini od 46 kilometara prolazi kroz Republiku Srpsku, nakon što se završi izvedbeni projekat krajem septembra.
Ljubić je demantovao napise u medijima da ima problema u vezi sa izgradnjom autoputa na koridoru 5C, nazvavši ih politikantskim i proizašlim iz neinformisanosti.

On je najavio da će predvoditi delegaciju iz BiH, koja će 6. maja posjetiti Zagreb, da bi se riješila određena pitanja u vezi sa auto-putem Banjaluka - Okučani i priključnim putevima.

Ljubić je rekao da je sa ministrima dogovoreno kako da se unaprijedi usvajanje zakona iz ove oblasti koji su dio uslova BiH na mapi evropskog puta, zakona o agenciji za informacijsko društvo, zakona o prevozu opasnih materija i zakona o tahografu koji mora najkasnije biti usvojen do kraja jula.

"Ako on ne bude usvojen, nema vozilima iz BiH u Evropu", rekao je Ljubić.

On je istakao da će ekspertski timovi koji su radili na ovim zakonima dobiti rok od 10 dana da naprave inventuru svih spornih pitanja u ovim zakonima i pokušaju ih usaglasiti, a da ono što ne usaglase treba da kandiduju trojici ministara, koji će u okviru svojih nadležnosti, pokušati da dođu do rješenja.

Ljubić je naveo da je na sastanku bilo riječi i o realizaciji Strategije o upravljanju vazduhoplovnim saobraćajem u BiH, koja se tiče zakonskog okvira, odnosno zakona o civilnom vazduhoplovstvu i zakona o agenciji za pružanje usluga i kontroli vazduholovne plovidbe, u vezi sa kojima nema spornih pitanja.
Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović potvrdio je da su nađena zajednička rješenja za većinu pitanja, izrazivši nađu da će desetak dana biti dovoljno da se usaglase zakoni iz evropske direktive.

Ministar saobraćaja i transporta FBiH Nail Šećkanović rekao je da je razgovarano i o čitavom setu problema iz oblasti željeznica te da je dogovoreno da menadžmenti kompanija iz RS i FBiH, zajedno sa korporacijom na nivou BiH, nastave da razgovaraju o svim spornim pitanjima, da bi sistem željeznica u cijeloj BiH što bolje funkcionisao.