Vlada RS o Elektroprenosu
0

Iznenađeni smo reakcijom UOPIC-a u

FENA
Vlada Republike Srpske smatra da današnja izjava ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UOPIC) pokazuje da se rješavanju problema u funkcioniranju „Elektroprenosa BiH“ pristupa, kako je saopćeno, kroz političku prizmu, a ne kroz prizmu kapitala i postojećih zakonskih propisa.

“Optužiti RS za opstrukcije u funkcioniranju ‘Elektroprenosa’ znači negiranje prava tog bh. entiteta na kapital koji je unijela u tu zajedničku kompaniju”, ocjena je Vlade RS-a.

U saopćenju se naglašava i da su predstavnici Vlade veoma iznenađeni reakcijom ambasadora članova PIC-a, koji, navodi se, današnjom izjavom podstiču nametanje rješenja “koje bi bilo protivno” interesima akcionara „Elektroprenosa“, u ovom slučaju RS-a, koja neće prihvatiti nikakvo nametnuto rješenje.

Entitetska vlada poručuje da će i dalje činiti sve što joj pruža zakonski okvir da zaštiti svoje interese i svoj kapital u “Elektroprenosu”, ne narušavajući njegovu osnovnu funkciju.

Ističe i da funkcioniranje te zajedničke kompanije za RS nije političko, već isključivo ekonomsko pitanje, i poziva sve da se pridržavaju normi propisanih Zakonom o „Elektroprenosu“.

Podsjećanja radi, ambasadori zemalja članica UOPIC-a sa zabrinutošću su konstatirali danas da se uvjeti za funkcioniranje Elektroprenosa BiH i dalje pogoršavaju, što je rezultat djelovanja i opstrukcija organa vlasti iz RS-a i njihovih predstavnika.

To je u direktnoj suprotnosti sa zaključcima iz Deklaracije Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od 31. oktobra 2007., komunikeima od 25. juna 2008. i od 30. juna 2009. te izjavom ambasadora zemalja članica Upravnog odbora od 12. septembra 2008., navodi se u saopćenju PIC-a.

Ambasadori su podsjetili i na jasan stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira iz komunikea od 30. juna ove godine u vezi s mogućim jednostranim potezima ove vrste od entiteta.