Ekonomski fakultet Sarajevo
0

Izložba djela "oca moderne ekonomije"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bibliotečko-informacioni centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu će u periodu od 18. decembra 2009. godine do 18. januara 2010. godine upriličiti izložbu djela P.A. Samuelsona. Izložba će biti upriličena povodom njegove smrti, a u čast ovom velikom naučniku.

P. A. Samuelson je bio američki ekonomista, a ujedno i prvi Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu iz ekonomije. Također je dobitnik Prve nacionalne medalje za nauku, za fundamentalni doprinos ekonomskoj nauci. Ova nagrada predstavlja najveću počast u oblasti nauke.

Ekonomski historičar Randall E. Parker ga je nazvao "ocem moderne ekonomije", a New York Times ga je smatrao "najvećim akademskim ekonomistom 20. stoljeća". Samuelsom se smatra osnivačem neokejnzijanske ekonomije i glavnim likom u razvoju neoklasične ekonomije. Autor je najprodavanije ekonomske knjige svih vremena "Economics: An Introductory Analysis", u kojoj su po prvi put u takvoj knjizi objašnjeni principi Kejnzijanske ekonomije. Pisao je djela iz brojnih oblasti uključujući: socijalnu ekonomiju, javne finansije, međunarodnu ekonomiju, makroekonomiju i teoriju potrošača.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Samuelson je radio kao profesor na Massachusetts Institute of Technology, Radiation Laboratoryu te na Fletcher School of Law and Diplomacy. Radio je kao savjetnik predsjednicima John F. Kennedy i Lyndon B. Johnson i kao konsultant Trezora SAD-a, Odjel za budžet, a dugo vremena je bio i u grupi ekonomskih savjetnika američkog Predsjednika. Pisao je i sedmične kolone za magazin Newsweek. Samuelson je umro 13. decembra 2009. godine, u 94. godini života.

Svi zainteresirani za uvid u velika djela ovog gurua ekonomije pozvani su da posjete izložbu u prostoru BIC-a Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u vremenu od 8 do 18 sati svaki radni dan i subotom od 8 do 14 sati.