biznis
0

Izgradnja tvornice "Argeta" u Hadžićima u završnoj fazi

FENA
Izgradnja tvornice «Argeta» u Hadžićima je u završnoj fazi i do 15. oktobra trebalo bi početi probna proizvodnja, najavljeno je danas iz Droga Kolinske, koja će u taj projekt investirati oko 25 miliona eura.

Tvornica će službeno biti otvorena krajem novembra ili početkom decembra.

Predsjednik Uprave slovenske kompanije Droga Kolinska Robert Ferko izjavio je na pres-konferenciji kako će ta investicija značiti i otvaranje oko 200 novih radnih mjesta, indirektno angažiranje većeg broja ljudi u lancu snabdijevanja sirovinama te smanjenje bh. vanjskotrgovinskog debalansa.

Godišnja proizvodnja u pogonima u Hadžićima iznosit će oko 4.500 tona paštete, od čega će polovica biti plasirana na bh. tržište. Do kraja godine planirana je proizvodnja 300 do 400 tona paštete. Potrebne sirovine od oko 2.000 tona na godišnjem nivou bit će ugovarane na domaćem tržištu.

Po riječima predsjednika Uprave Droga Kolinske otvaranje tvornice «Argeta» u Hadžićima otvara mogućnost za ulazak na tržište Turske.

Ferko je kazao kako će tvornica u Hadžićima biti izgrađena u skladu s najsavremenijim tehnologijama, tako da će biti savremenija i od postojeće tvornice u Izoli, koja neće biti zatvorena već će zajedno s tvornicom u Hadžićima biti u funkciji u cilju dostizanja planirane godišnje proizvodnje od 12.000 tona do 2010. godine.

Firme Droga i Kolinska u maju prošle godine udružile su se u jednu kompaniju.

Planirani godišnji prihod Droga Kolinske za ovu godinu je 338 miliona eura, dok je plan do 2010. povećati prihod na 500 miliona eura.

Prihod na bh. tržištu za ovu godinu planiran je od 40 miliona eura, dok je otvaranjem tvornice u Hadžićima planiran prihod od 45 do 50 miliona eura.

Osim otvaranja tvornice «Argeta» u Hadžićima u poslovodstvu Droga Kolinske razmatraju ideje da na istom mjestu počnu proizvodnju kafe i čajeva, otvore punionicu Cocte ili prošire proizvodnju paštete.