Nail Šećkanović
0

"Izgradnja autoputa bit će intenzivirana"

Sarajevo-x.com
Izgradnja autoputeva u Bosni i Hercegovini tokom 2009. godine bit će intenzivirana, pogotovo nakon uvođenje posebne takse kojom se naplaćuju 10 feninga za svaki litar benzina i nafte namijenjenih za izgradnju autoputa, kazao je za Sarajevo-x.com Nail Šećkanović, federalni ministar za promet i komunikacije.

"Vlada FBiH je u budžetu za ovu godinu odobrila 25 miliona KM za izgradnju autoputeva. Jedan dio tog novca iskoristit ćemo za završetak izgradnje dionice prema Kaknju, izgradnju naplatnih kućica, a drugi dio za uvođenje zatvorenog sistema naplate te za eksproprijaciju zemljišta na dionici Kakanj- Zenica“, objasnio je ministar Šećkanović, ističući da će ostale radove finansirati iz kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Prijedlog o uvođenju sistema naplate 10 feninga za svaki litar benzina ili nafte upućen je u parlamentarnu proceduru, a primjena ove odredbe, prema njegovim riječima, mogla bi zaživjeti već u martu ove godine.

Federalna direkcija za autoputeve od 1. juna do 31. decembra prošle godine naplatila je oko 6,5 miliona KM od putarine na autoputu na koridoru 5C. Prikupljeni novac, i to 40 posto ulaže se izgradnju magistralnih cesta, 35 posto odlazi na izgradnju regionalnih puteva, a 25 posto za izgradnju lokalnih cesta.

"Uvođenjem zatvorenog sistema naplate prikupili bismo od 20 do 25 miliona KM tokom jedne godine. Očekujemo da će se izgradnja autoputa ove godine intenzivirati, jer imamo jednu češku firmu koja je zainteresirana za finansiranje autoceste Tuzla-Orašje, sa kojom ćemo uskoro potpisati ugovor“, najavio je Šećkanović.