biznis
0

Izaslanstvo BiH na sastanku zemalja potpisnica CEFTA-e

FENA
U Skoplju se jučer i danas održava sastanak zemalja potpisnica CEFTA-e na kojem su sudjelovali zamjenici ministara i državni tajnici. Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, izaslanstvo naše zemlje predvodio je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac.

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma CEFTA, slijedeća faza je upućivanje Sporazuma na razmatranje u parlament BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zajedno s ostalim relevantnim institucijama čini sve kako bi Sporazum što prije bio ratificiran.

Uvoz u BiH iz zemalja CEFTA-e u ukupnom uvozu sudjeluje s 35 posto, dok izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e iznosi 36 posto ukupnog izvoza.

Najveća robna razmjena je s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom. Iako se u razmjeni s nekim zemljama CEFTA-e bilježi značajna neravnoteža, izvoz iz BiH raste brže od uvoza.

BiH je dostavila komentare na predloženi tekst Poslovnika o radu Zajedničkog odbora i slijedi dostavljanje konkretnih prijedloga o mogućim rješenjima, u smislu sazivanja sastanaka i donošenja odluka predviđenih u različitim člancima Sporazuma.

BiH pozdravlja odluku Evropske komisije da značajno sudjeluje u financiranju Tajništva, te očekuje i od drugih zemalja da će pokazati interes za ovakvim sudjelovanjem.

Također, naša zemlja podržava usvojene zaključke s ekspertnog sastanka, te poziva zemlje da uzmu aktivno sudjelovanje kako bi isti bio okončan pravodobno i na što bolji način.

BiH je saglasna s predloženim modelom predsjedavanja pododborima unutar CEFTA-e.

Danas će biti usvojen dogovor o strukturi i tijelima za provedbu Sporazuma, način rada zajedničkih odbora, te mandata i strukture Tajništva CEFTA-e, saopćeno je.