Posao.ba
0

Izabrani najpoželjniji poslodavci u BiH u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Portal Posao.ba četvrtu godinu zaredom provodi istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima u BiH po izboru posjetitelja portala. Istraživanje je provedeno na uzorku od 3.900 ispitanika iz svih dijelova BiH, tokom mjeseca januara i februara 2010. godine. I ove godine najviše ispitanika želi raditi za telekome.

Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2010. godini prema izboru posjetitelja portala Posao.ba je BH Telecom sa 17,9% glasova. Na drugom mjestu se nalazi m:tel sa 7,6% glasova, te Elektroprivreda BiH - 5,5% glasova. Slijedi Fabrika duhana Sarajevo, Raiffeisen Bank BiH, Violeta, Bosnalijek, Coca-Cola HBC-BH, ASA Group i HT Mostar Eronet.

Treba napomenuti da je čak 16,7% ispitanika navelo državnu službu kao najpoželjnije mjesto za rad, međutim, zbog prirode istraživanja ovi glasovi nisu uzeti u obzir pri poretku kompanija koje su izabrane za najpoželjnije poslodavce.

Sigurnost radnog mjesta i redovna plata je najčešće navođen razlog zašto je neki poslodavac upravo najpoželjniji. Tako je čak 20,4% ispitanih odgovorilo da je upravo to razlog atraktivnosti poslodavca, dok je za njih 15,1% najvažniji razlog zašto je poslodavac atraktivan visina plate i beneficije koje nudi.

Mogućnost napretka u struci razlog je atraktivnosti poslodavca za 13,7% ispitanika, dok njih 13,6% smatra da je to poslovni ugled. Odnos poslodavca prema radnicima i društvena odgovornost poslodavca presudni su razlozi atraktivnosti za podjednak broj ispitanika – njih 8,7%.

Vodstvo u sektoru u kojem posluje glavni je razlog zašto je neki poslodavac najpoželjniji za 7,9% ispitanih, harmonični odnosi u firmi – 6,1%, te hijerarhijsko napredovanje za 5,8% ispitanih, ujedno najmanje navođen razlog atraktivnosti poslodavca.

14,5% ispitanika tvrdi da već radi u komapniji za koju smatra da je najpoželjniji poslodavac u BiH.