biznis
0

Iz FBiH 30 firmi prešlo u RS

Dnevni avaz
Sarajevo
Sarajevo
Tomislav Grizelj, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, raspolaže podacima da se do sada 30 firmi iz Federacije opredijelilo da zbog manjih stopa poreza i doprinosa svoj platni promet preusmjeri u Republiku Srpsku. Na taj način uštede i po 20 posto dobiti, saznaje današnji Dnevni avaz.

Poznato je već da porezi i doprinosi na plaće u Federaciji iznose 69, a u RS oko 52 posto, te da stopa oporezivanja po federalnom Zakonu o porezu na dobit iznosi čak 30 posto, a u RS samo deset.

  • Još prije desetak godina se oko 100 firmi iz FBiH zbog manjih poreza u Brčkom preregistriralo u Distrikt. Kako je na vidjelo izašlo da su stope manje i u RS, došlo je do masovne pojave da kompanije iz FBiH platni promet preusmjeravaju u RS. I to se ne radi tako da se firme potpuno "ugase" u FBiH, nego one samo u RS otvore svoje nove privredne subjekte - kaže Grizelj u izjavi za "Dnevni avaz".

Pojašnjava da na ovaj način preduzeća, ustvari, zadržavaju mogućnost da poreze izmiruju na način koji im više odgovara. Odnosno, u FBiH plaćaju one poreze čija visina im je prihvatljivija u većem entitetu, a preko kćerki firmi u RS ostvaruju promet za poreze i doprinose na plaće i dobit koji su znatno manji.

  • Mi već pet godina insistiramo na tome da se napravi jedinstven ekonomski prostor, jer bez njegove harmonizacije nema ni rješenja ovog problema - konstatira Grizelj.

Na ovo već dugo upozorava i Savaz samostalnih sindikata BiH, čiji predsjednik Edhem Biber za naš list ističe da je u RS-u mnogo jednostavnije poslovati i zbog toga što je Vlada tog entiteta provela "giljotinu propisa".

  • Nažalost, predstavnici Vlade i Parlamenta FBiH previše se bave sami sobom i oni su u nekoj konstantoj krizi vlasti, tako da nemaju vremena posvetiti se suštinskim problemima koji tište i poslodavce i radnike - razočaran je Biber. Od nove Federalne vlade očekuje da konačno stvari pokrene s mrtve tačke.