Pomoć za napredak BiH
0

Iz EU 400.000 eura za mala i srednja preduzeća u BiH

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da potencijal razvoja BiH leži u razvoju malih i srednjih preduzeća te da je to jedan od načina na koji bi BiH mogla ekonomski napredovati.

Prezentacija proizvoda malih i srednjih preduzeća (MSP) proizvedenih u okviru projekta koji finansira Evropska unija "Razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Goraždu, Foči, Rogatici i Novom Goraždu", upriličena je danas u Sarajevu, a time je i ozvaničen završetak uspješno realiziranog projekta u okviru kojeg je promoviran MSP potencijal u BiH kao i podrška Evropske unije rastu i razvoju MSP-a u BiH.

Osam predstavnika MSP-ova te individualni proizvođači poljoprivrednih proizvoda (mliječnih, voća i povrća), rukotvorina i rafting opreme predstavili su svoje proizvode kako bi promovirali proizvodni potencijal za ekonomski rast i izvoz, a svi oni su korisnici sredstava iz ovog projekta EU te četiri projekta njemačke Vlade.

Na pres-konferenciji je istaknuto da je putem ovog projekta, podržano 196 MSP-ova i individualnih proizvođača iz sektora proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i prerađivača voća i povrća, tako što su im omogućeni robni grantovi za pokretanje poduzetništva i za unapređenje postojećeg poslovanja i poljoprivredne proizvodnje, kao i certifikacija za evropske standarde kontrole kvaliteta, kako bi poboljšali njihove ukupne kapacitete.

Daviddi je naglasio da se radi o veoma značajnom i uspješno realiziranom projektu, dodajući da su problemi s kojima se susreću mali i srednji proizvođači nedostatak mreže za uvezivanje preduzeća kao i kompliciran proces dobijanja kredita, a ovim projektom nastojali su se prevazići neki od problema te pružanje savjeta kako ih prevazići.

Evropska unija finansirala je ovaj projekat iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od oko 400.000 eura, a općine koje su uključene u projekt su ga sufinansirale.

Paralelno sa ovim, realizirana su i četiri projekta koja je sa oko milion eura finansirala njemačka Vlada, dok je projekte implementirala njemačka nevladina organizacija HELP Hilfe zur Selbsthilfe - Pomoć do samopomoći.

Šef Ekonomskog odjela Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Florian Burkhardt kazao je da je njemačka Vlada u 2012. godini pomogla HELP s 350.000 eura iz djela sredstava koja se tiče podrške jugoistočnoj Evropi, a cilj je da se BiH, u kojoj za to ima još mnogo potencijala, razvija.

Šef finansijskog odjela i odjela za projektni razvoj njemačke NVO HELP Hilfe zur Selbsthilfe sa sjedištem u Bonu Timo Stegelmann kazao je da je ova organizacija podržala oko hiljadu malih i srednjih preduzeća iz oblasti turizma, zanatstva, poljoprivrede i ugostiteljstva, a 91 posto njih još uvijek uspješno posluje.

Tokom današnjeg skupa najavljeno je da će 20. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović biti upriličen sajam proizvoda malih i srednjih preduzeća koje je podržao HELP.