biznis
0

Italiji treba 60 hiljada bolničara

FENA
Talijanska vlada premijera Romana Prodija izradila je nacrt zakona o imigrantima kojim se olakšava dolazak potrebne, posebno stručne radne snage kao što su bolničari, medicinske sestre, ali i visokoobrazovani menadžeri, inženjeri, te kao i do sada, kućne pomoćnice ili poljoprivredni radnici.

Više se neće stvarati godišnje kvote ulazaka radne snage, već će neka tvrtka, neki pojedinac, jednostavno zatražiti dolazak osobe određenog radnog profila.

Talijansko zdravstvo naprimjer ima potrebu za 60.000 bolničara i medicinskih sestara, objavilo je ministarstvo zdravstva, prenose u srijedu talijanski mediji.

U Italiji ima oko 340.000 bolničara, što znači da ima 5,4 bolničara na hiljadu stanovnika, što je ispod potreba i ispod broja koji imaju druge razvijene zemlje. Njemačka ima 9,8 bolničara na hiljadu stanovnika, Nizozemska 12,8, a Irska čak 14,8 bolničara na hiljadu stanovnika.

OECD procjenjuje da razvijene zemlje treba da imaju 6,9 bolničara na hiljadu stanovnika i prema toj preporuci Italiji nedostaje čak 60.000 bolničara.

Svake godine u Italiji bolničarsku obuku završi 9.000 studenata, što je manje od broja bolničara koji godišnje odlaze u mirovinu, odnosno njih 13.000 prestaje raditi.

U 2006. godini otvorena su tačno 13.653 radna mjesta za bolničare, a zaposleno je samo 10.690, jer drugih interesenata nije bilo. U 2006. i 2007. se traži više od 13 hiljada bolničara, odnosno čak 33,7 posto više. Zbog toga će Italija trebati "uvoziti" bolničare iz drugih zemalja.

Slična situacija je i u nekim drugim zanimanjima, pa je zbog toga vlada predložila zakon kojim se olakšava legalni dolazak imigranata. Nacrt zakona sada upućen je u parlamentarnu proceduru. Opozicijski desni centar se protivi olakšavajućem zakonu za dolazak stranaca na rad u Italiju.

Istovremeno je ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato predstavio "Povelju vrijednosti", dokument izrađen u suradnji s predstavnicima imigranata, o ponašanju stranaca u Italiji.

Zabranjuje se naprimjer pokrivanje lica, odnosno nošenje burke, što je zabranjeno i talijanskim zakonom po kojem se svaku osobu mora moći identificirati.

Zabranjuje se nadalje poligamija bez obzira na vjeroispovijest, prenosi Hina, izjednačavaju se se prava žena i muškaraca bez obzira na porijeklo osoba. Propisuje se zapravo da se zakona koji vrijede u Italiji moraju pridržavati i stranci bez obzira na svoju vjeroispovijest.