Austrija
0

Italijanska mafija u bankama oprala 2 milijarde eura

FENA
Banke u Austriji su od 2005. do 2007. pomogle u pranju oko 2 milijarde eura italijanske mafije, izvijestio je u nedjelju sedmičnik Austria Weekly Profil, pozivajući se na podatke italijanskog tužiteljstva.

Prema dokumentima do kojih je došao sedmičnik, novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbank i u Bank Austria, koja pripada italijanskom UniCredit Groupu, te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank. Transferi su izvedeni preko italijanskih operatera Fastweb i Telecom Italia Sparkle (TIS), precizira sedmičnik. Operateri su austrijske račune koristili za prenos novca nizu drugih kompanija, nakon što bi uzimale i sebi dio.

Prema tom izvoru bečko tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Banke su odbile komentirati informaciju, ali su navele da sarađuju s vlastima. Prema pisanju sedmičnika, tri banke su prije objave informacije, informirale vlasti o kretanjima transakcija njihovih talijanskih klijenata.

Tužiteljstvo u Beču je u jesen 2007. godine, odgovarajući na zahtjev kolega u Rimu, naredilo otvaranje bankovnih računa, ali njihovi vlasnici već su do tada znali što će se dogoditi.

U februaru je tužiteljstvo Rima tražilo hapšenje 56 osoba, među kojima i Silvija Scaglie, utemeljitelja Fastweba, nakon velike afere pranja novca i fiskalnih prijevara. Fastweb i TIS, filijala Telecom Italia osumnjičene su da su fakturirale fiktivne telefonske i Internet usluge u iznosu od 1,8 milijarde eura, što odgovora fiskalnoj utaji od 365 miliona eura.