biznis
0

Istražuju se termalne vode u Banjoj Luci

FENA
Dragoljub Davidović
Dragoljub Davidović
Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović i direktor preduzeća Manvit d.o.o. Banja Luka Borislav Petrović potpisali su danas Sporazum o realizaciji projekta istraživanja geotermalne energije na području tog grada.

Banjalučka Skupština je još prošle godine usvojila Odluku o prihvatanju projekta istraživanja geotermalne energije na području grada, a krajem augusta ove godine Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji Manvit koncesiju za geološka istraživanja mineralnog resursa - termalnih voda na području grada Banje Luke.

"Grad treba samo da obezbijedi prostor u kojima će stručnjaci 'Manvita' da rade i da im pružimo podršku u saradnji sa drugim institucijama, bez finansijskih ulaganja", potvrdio je Davidović.

On je rekao da će uskoro biti formiran tim, koji će činiti stručnjaci iz Administrativne službe, sa Mašinskog fakulteta i drugi, a koji će koordinirati i raditi sa preduzećem „Manvit".

Poslije ovih pripremnih radnji krenulo bi se na konkretne radove i započelo sa određenim istraživanjima.

"Očekujemo da u roku od dvije godine dobijemo rezultate i odgovor da li u Banjoj Luci postoje količine termalne vode, na kojim dubinama, kojih temperatura, i slično. Ako rezultat tih istraživanja bude pozitivan, slijede procedure raspisivanja javnog konkursa za dodjelu koncesije za eksploataciju, što je u nadležnosti Vlade RS", dodao je Davidović.

Borislav Petrović, uime kompanije Manvit d.o.o. Banja Luka, nada se da će pronaći izvore termalne vode.

"Baziraćemo se na lokacije gdje imaju površinski izvori tople vode. U narednih mjesec dana doći će stručnjaci sa Islanda koji imaju iskustva i koji su jedna od najreferentnijih firmi kada je riječ o geotermalnim izvorima. Oni će odrediti mjesta na kojima će se vršiti istraživanja", dodao je Petrović.