biznis
0

Istraživanje korporativnog upravljanja u FBiH

FENA
Sarajevska berza vrijednsonih papira i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, u saradnji sa LOK Institutom za organizaciju i ekonomiku iz Sarajeva, provode istraživanje "Analiza korporativnog upravljanja u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Istraživanje će biti provedeno istovremeno u 500 dioničkih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine. U istraživanju će biti korišten anketni upitnik koji ima za cilj da utvrdi situaciju, odnosno da snimi stanje u kojem se korporativno upravljanje u dioničkim društvima Federacije Bosne i Hercegovine trenutno nalazi, saopćeno je iz LOK InstitutA za organizaciju i ekonomiku d.o.o. Sarajevo.

Uzimajući u obzir prošlogodišnja iskustva, kako se ističe u saopćenju, upitnik je dodatno metodološki dorađen te prilagođen izmjenama u Zakonu o privrednim društvima, novom Zakonu o tržištu vrijednosnih papira i usvojenom Kodeksu korporativnog upravljanja za kompanije uvrštene na Sarajevskoj berzi.

Komparacija rezultata sa prošlogodišnjim odgovorima pružit će dodatan uvid u promjene koje su nastale na ovom polju.

Korporativno upravljanje se smatra jednim od kritičnih faktora za ostvarivanje korporativnih ciljeva i povećanje vrijednosti kompanije. Upravo zbog toga, otvorenost principa, praksi i strukture kompanije prema korporativnom upravljanju treba biti integrisano kao značajan element poslovanja, saopćeno je iz LOK Instituta za organizaciju i ekonomiku d.o.o.Sarajeva.