Rajko Kuzmanović
0

"Istorijski dan za Modriču, RS i BiH"

SRNA
Predsjednik Republike Srpske /RS/ Rajko Kuzmanović ocijenio je da današnje puštanje u rad pogona hidrokrekovanih ulja i parafina u Rafineriji ulja Modriča predstavlja istorijski dan ne samo za radnike tog kolektiva i opštinu Modriča, već i za RS, BiH i znatno šire.

"Ovo je od velikog značaja jer se danas stavlja u pogon posebno postrojenje za čije pokretanje se čekalo deset i više godina. Osim toga veoma je bitno što se stvara savez, odnosno jedinstvena veza između Rafinerije nafte u Brodu i Rafinerije ulja u Modriči", rekao je Kuzmanović na konferenciji za novinare u Modriči.

On je dodao da postoje namjere da se ta dva grada i fabrike povežu infrastrukturnim vezama radi unapređenja njihovih djelatnosti.

Predsjednik RS smatra da je od velike važnosti to što će proizvodi Rafinerije ulja Modriča odmah biti usmjereni prema kupcima.

"Ovo su proizvodi koji neće stajati u magacinima jer za njih postoje kupci, s obzirom da postoji samo jedna fabrika ove vrste u Evropi", zaključio je Kuzamnović.

Osim Kuzmanovića, konferenciji za novinare danas u prostorijama Rafinerije ulja u Modriči prisustvovali su i premijer RS Milorad Dodik, predstavnici ruske kompanije "Zarubežnjeft", ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov, predstavnici ruske banke "Vnješekonom" i prestavnici Rafinerije ulja Modriča.

U Rafineriji ulja Modriča danas su pušteni u rad pogon za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i pogon za proizvodnju parafina.

Svečano puštanje u rad novih pogona obavili su predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, članovi rukovodstva ruske kompanije "Zarubežnjeft" i direktor Rafinerije ulja Pero Dugić.