FBiH
0

Isplata penzija 1. jula s istim koeficijentom

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Isplata penzija za juni počinje u srijedu, 1. jula.

Isplatni koeficijent ostaje isti, 1,65, što znači da će penzije za juni biti isplaćene na nivou penzija isplaćenih u prvih pet mjeseci ove godine. Ovakvu odluku donio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO na sjednici u Tuzli.

Pritom je upozoreno na sve teškoće koje su pratile isplatu penzija u prvih šest mjeseci ove godine, kada su ostvareni znatno manji prihodi od planiranih, kada je broj penzionera porastao za više od šest hiljada novih korisnika i posebno teškoće u isplati beneficiranih penzija.

I iz ovih razloga upućen je poziv Vladi za hitno rješenje finansiranja tzv. beneficiranih penzija, čiji je teret isplate velikim dijelom do sada snosio Federalni zavod.

Od Vlade Federacije BiH se očekuje da isplati dug Federalnom zavodu za dosadašnju isplatu beneficiranih penzija, računajući i prošlu godinu.

Upravni odbor je potvrdio svoj raniji stav da u isplati penzija prioritet imaju redovne penzije ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Najniža penzija u Federalnom zavodu i dalje iznosi 296, a prosječna 348 KM.

Junsku penziju primit će više od 348 hiljada korisnika, za šta će Federalni zavod morati osigurati više od 132 miliona KM. S redovnim penzijama bit će isplaćene penzije pod posebnim uvjetima, tzv. beneficirane penzije, pošto je Vlada i ovog mjeseca za tu namjenu uplatila 13,5 miliona KM, i na taj način pomogla redovnu isplatu junskih penzija.

Međutim, bit će vrlo teško nastaviti isplatu penzija na dosadašnjem nivou u mjesecima koji dolaze ako ne bude konkretne finansijske intervencije VIade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO.