Federalni zavod PIO
0

Isplata martovskih penzija 1. aprila

FENA
Isplata penzija za mart počinje 1. aprila, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO.

Martovske penzije će biti isplaćene u punom iznosu, koeficijent 1,65 za 345 hiljada korisnika prava, za što federalni zavod treba osigurati oko 127 miliona KM, računajući troškove isplate.

Upravni odbor je donio Odluku da se obrada beneficiranih penzija odvoji od civilnih i da prioritet u isplati imaju civilne penzije.

Prosječna penzija u martu iznosit će 349, a najniža 296 KM.

Upravni odbor je upozorio da su prihodi u prva tri mjeseca znatno manji od očekivanih. Pri tome je konstatirao da je potrošena sva rezerva Federalnog zavoda da bi se isplatile penzije na sadašnjem nivou.

Upućen je zahtjev VIadi FBiH da izmiri dugovanja u iznosu 102 miliona KM za isplaćene beneficirane penzije u prošloj i prva dva mjeseca u ovoj godini.

Upravni odbor je potvrdio svoj raniji stav da bi svaki novi zahtjev (vojne uredbe ili zakon tipa ZOND) doveo Federalni zavod u još težu finansijsku situaciju. Izrazio je zabrinutost uvođenjem u pravo na penziju na hiljade novih penzionera, što je za Federalni zavod finansijski gotovo neizvodljivo, tim prije što se iz mjeseca u mjesec povećava broj penzionera, a smanjuje broj uposlenih.