Vahid Hećo
0

Ishitreno potpisivanje memoranduma o termoelektrani u Zenici

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo ocijenio je ishistrenim potpisivanje Memorandum o izgradnji i reguliranju međusobnih odnosa u izgradnji termoelektrane u Zenici.

Memorandum su danas potpisali načelnik Općine Zenica Husein Smajlović i predstavnici kompanije "KazTransGas" AG Lugano Brano Montenegro i Manuele Wernli.

Hećo je večeras za Fenu kazao da zna za ovu ideju, ali da je bilo govora o izgradnju jedne energane za zagrijavanje Zenice, odnosno kada nema grijanja u zimskoj sezoni da se vrši proizvodnja električne energije.

Tu se radi o malim objektima "koji ne bi predstavljali neki problem da i Zenica bude suvlasnik".

  • Mi smo rekli da veliki objekti nisu planirani Strateškim planom i programom razvoja elektroenergetskog sektora Federacije BiH koji je danas usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, a ranije i Predstavnički dom, kazao je Hećo.

Naveo je kako je Ministarstvo dalo nalog Elektroprivredi BiH i BH Gasu da zajedno krenu u izradu studije za korištenje gasa u proizvodnji električne energije.

  • Tek nakon izrade studije, mi ćemo vidjeti kakve su mogućnosti da se grade određeni kapaciteti i na kojim lokacijama, kaže ministar Hećo.

Naglasio je da je u Strateškom planu i programu predviđeno da se rade kombi blokovi na gas u Kaknju i Tuzli, ali ne i u Zenici.

  • Prema tome ovo je malo ishitreno i bojim se da se krenulo pogrešnim pravcem. Ali vidjet ćemo nakon studije i kad se upoznam šta je tačno potpisano danas u Zenici, može li se to uklopiti ili ne, rekao je on.

Ministar Hećo je na kraju rekao za Fenu da Ministarstvo podržava sve aktivnosti koje donose investicije, ali on smatra da su za velike objekte potrebne određene studije, a ne da se radi "ovako preko koljena".