biznis
0

IRB RS: Plasman kredita putem šest banaka i MKD-a

FENA
Šest banaka i tri mikrokreditna društva učestvovat će u plasmanu kreditnih linija Investiciono-razvojne banke RS-a i tokom slijedeće sedmice s njima će se potpisati okvirni ugovor s izabranim finansijskim posrednicima.

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Nova banka, Nova banjalučka banka, Balkan Investment Bank, NLB Razvojna banka, Bobar banka i tri mikrokreditna društva "Mikrofin“, "Sinergija“ i "Zdravo“ su izabrani za finansijske posrednike u plasiranju sredstava po kreditnim linijama Investiciono-razvojne banke RS-a.

Sve fizičke i pravne osobe mogu kontaktirati poslovne banke i mikrokreditna društva, putem kojih će aplicirati za kreditne linije IRB RS-a radi provjere potrebne dokumentacije.

Na javni poziv IRB RS-a za finansijsko posredovanje prijavilo se 12 poslovnih banaka i tri mikrokreditna društva. Nakon pregleda dokumentacije Komisija je utvrdila da šest banaka i tri MKD ispunjavaju uvjete naznačene u javnom pozivu. Svi finansijski posrednici morali su ispunjavati kriterij, od kojih su: posjedovanje dozvole za rad izdate od Agencije za bankarstvo RS-a, pozitivan finansijski izvještaj za 2006. i redovno izvršavanje poreznih obaveza i drugo.