biznis
0

Iranska valuta ojačala za 21 posto nakon intervencije CB-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vrijednost iranske valute skočila je tokom posljednja dva dana za 21 posto, nakon što je centralna banka intervenirala da zaustavi oštar pad valute do kojeg je došlo nakon što su SAD Teheranu uvele dodatne ekonomske sankcije.

Samo jučer je iranska valuta, rijal, ojačala za 14 posto u odnosu na vrijednost koju je imala na kraju prethodnog dana, objavljeno je na specijaliziranoj internet stranici za konverziju valuta, prenio je AFP.

Iranska centralna banka je jučer intervenirala da bi preokrenula pad rijala od 12 posto do kojeg je došlo nakon što je američki predsjednik Barack Obama tokom vikenda potpisao zakon kojim se predviđaju nove mjere protiv centralne banke i finansijskog sektora Irana.

Danas se za dolar moglo dobiti 14.000 rijala, što je znatno jači kurs u odnosu na ponedjeljak, prije intervencije centralne banke, kada je dolar vrijedio 17.800 rijala, navodi Tanjug.

Iranski ministar trgovine Mehdi Gazanfari izjavio je jučer da je od centralne banke zatraženo “da ubaci veći iznos strane valute na tržište, a banka je obećala da će to uraditi“.

On je dodao da je vlada razmatrala “brojne mjere za kontrolu valutnog tržišta“, ali nije precizirao kakve mjere su u pitanju.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da nestabilnost rijala “definitivno nije u vezi sa sankcijama”, već sa kretanjem kapitala na domaćem tržištu, recimo u sektoru nekretnina.