biznis
0

Iranci žele graditi hidrocentrale u Federaciji BiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH sa predstavnicima iranske kompanije "Farab“. Riječ je o vodećoj iranskoj kompaniji u izgradnji hidrocentrala, koja je izrazila interes za izgradnju elektroenergetskih objekata u BiH.

Premijer Branković kazao je kako Vlada Federacije BiH želi otvoriti krupne projekte, posebno u elektroenergetskoj oblasti. Goste je upoznao s tim da se, trenutno, u parlamentarnoj proceduri nalazi nekoliko odluka kada je u pitanju izgradnja elektroenergetskih projekata i da se čeka zeleno svjetlo Parlamenta Federacije BiH. Nakon toga, krenuće se u realizaciju tih odluka, istakao je Branković.

Kako su naglasili predstavnici kompanije "Farab“, Iranska banka za razvoj izvoza već je obezbijedila sredstva namijenjena za investiranje u BiH, a "Farab“ je spreman u svakom trenutku početi sa radovima.

U tom smislu gosti su ponudili dva modela izgradnje elektronergetskih objekata. Prvi je kreditiranjem novcem Iranske banke za razvoj izvoza, pri čemu bi Federacija BiH zadužila po vrlo povoljnim uvjetima, a "Farab“ bi u saradnji sa domaćim kompanijama bio izvođač radova. Drugi model finansiranja izgradnje je direktnom investicijom kompanije "Farab“, pri čemu bi bi iranska kompanija izgrađeni objekat nakon izvjesnog vremena predala na korištenje Federaciji BiH.

Ministar Vahid Hećo kazao je kako su elektroenergetskom sektoru u našoj zemlji potrebne kompanije koja imaju reference kao "Farab“, posebno jer imaju nova znanja i tehnologije u toj oblasti. Ministar je na kraju goste upoznao da je u toku izrada studije izvodljivosti za izgradnju oko 20 protočnih hidrocentrala, snage 20-40 MW, na rijeci Bosni, i da bi kompanija "Farab“ mogla učestvovati u tim projektima.