biznis
0

Iran prijeti blokiranjem izvoza nafte iz zaliva u slučaju rata

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Iran je danas ponovo zaprijetio da će, ukoliko bude napadnut, blokirati izvoz nafte iz Persijskog zaliva, prenijeli su svjetski mediji.

"Jasno je da će zemlja upotrijebiti sve moguće opcije protiv agresora ukoliko bude vojno napadnuta. U tom slučaju, Iran će također pojačati kontrolu nad Persijskim zalivom i Hormuskim moreuzom", izjavio je komandant Revolucionarne garde general Muhamed Ali Dzzafari teheranskom dnevniku "Džame džam".

Džafari je upozorio susjedne zemlje da ne učestvuju u izradi planova za eventualni vojni napad na Iran, prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Izjava iranskog generala uslijedila je poslije izvještaja da bi Sjedinjene Američke Države i Izrael mogli da napadnu glavno iransko nuklearno postrojenje u Natancu, u centralnom dijelu zemlje pošto je Islamska republika ponovo odbila da suspenduje svoj program za obogaćivanje uranijuma.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poručio je prethodno da njegova zemlja ima pravo da, u slučaju napada, uzvrati svim sredstvima, pri čemu nije isključio ni mogućnost blokiranja Zaliva i kontrole izvoza nafte.

Veći dio regionalnog izvoza nafte prolazi kroz naftovode u Zalivu i Hormuskom moreuzu i stručnjaci strahuju da bi blokada mogla da izazove globalnu energetsku krizu.

General Džafari je podsjetio Izrael da je u dometu iranskih projektila i zaprijetio odmazdom u slučaju napada na iranska nuklearna postrojenja.

Iranska raketa "šahab-3", navodno, ima domet između 1.300 i 2.000 kilometara i mogla bi da dosegne dio teritorije jevrejske države.