biznis
0

Irak odbacio evropski plan za plinovod Nabucco

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračka vlada je u ponedjeljak odbacila osam milijardi dolara vrijedan kurdski plan da se Evropa preko mreže Nabucco snabdijeva plinom iz Kurdistana, što predstavlja veliki korak natrag za evropske planove smanjivanja ovisnosti o ruskim energentima.

Protivljenjem Bagdada sporazumu o opskrbi plinom iz Kurdistana inicijativa se predaje Rusiji koja žuri dovršiti vlastitu alternativu plinovodu kojeg podržava Evropa i na taj način osnažiti svoj utjecaj na evropsko energetsko tržište.

"Nećemo nijednoj strani dopustiti da iz regije izvozi plin bez odobrenja središnje vlade i iračkog ministarstva za naftu", rekao je irački ministar za naftu Husein al-Sharistani dan nakon nakon što su EU i arapske kompanije predstavile svoj plan iskorištavanja plina iz Kurdistana.

Evropska unija koja četvrtinu svog plina uvozi iz Rusije trudi se naći alternativnog dobavljača budući da je Moskva u proteklih nekoliko godina obustavljala isporuku zbog sporova oko cijene tranzita s bivšim sovjetskim republikama, posebno Ukrajinom, preko kojih prolaze plinovodi.

Rusija, najveći svjetski izvoznik energenata, želi izgraditi svoju tranzitnu rutu koja bi zaobišla Ukrajinu i kritizira Sjedinjene Države i bivše sovjetske satelitske države zbog podrške koju pružaju Nabuccu.

Ruski projekt novog plinovoda, Južni tok, koji je trebao početi krajem 2015. godine, bit će dovršen prije toga nakon što su prošlog petka svoju saglasnost i podršku dale četiri evropske tranzitne države.

"Mislim da Južni tok ima sve izglede da bude realiziran prije no Nabucco", izjavio je ruski ministar energetike Sergej Šmatko.

"Nabucco ima čitav niz otvorenih pitanja koja se tek moraju riješiti: tranzit, resurse i cijenu plina", dodao je Šmatko.