biznis
129

Inžinjeri aviosaobraćaja upozoravaju: Bez BH Airlinesa nema ni bh. civilne avijacije

FENA
Ukoliko bosanskohercegovačka aviokompanija "BH Airlines" bude ugašena, sve struke iz aviosaobraćaja sa ovog prostora gotovo bi zauvijek nestale. Bh. pilota, pratećeg osoblja i osoblja sektora održavanja ne bi više bilo, a time bi nestalo i profesionalno civilno zrakoplovstvo.

Na ovo su upozorili iz Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija BiH (UISKBiH) koje broji oko 1.000 članova, pojedinaca i institucija profesionalno angažiranih u oblasti saobraćaja, transporta i komunikacija, nakon što je otvorena mogućnost odlaska u stečaj ove aviokompanije.

Iz Udruženja su otvorenim pismom upozorili da ovakav način odnosa vlasti prema ovoj oblasti predstavlja gašnje bh. zrakoplovstva koje dugoročno može ugasiti jedno stručno i profesionalno i strateško zanimanje "profesionalnog pilota avijacije".

"To ne bi smjeli dozvoliti ni sebi niti drugima, a posebno imajući u vidu da je ovaj segment u vojnom sektoru također pri izumiranju", rečeno je u otvorenom pismu.

Kako su podsjetili, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu u 1994. godini je započeo sa školovanjem inžinjera zračnog saobraćaja i transporta i to prvih 40 bh. kontrolora, prvih 20 bh. pilota i prvih 40 polaznika aviosaobraćajnog osoblja što je bio začetak edukacije ove vrste stručnjaka na bh. prostorima.

"Edukovani i osposobljeni kontrolori i piloti danas rade na cijelom bh. prostoru kao i na prostoru Evropske unije, a oni koji su ostali u BiH mogli su jedino raditi u BH Airlinesu kao kompaniji koja u sastavu ima letjelice civilne avijacije gdje piloti mogu razvijati svoje znanje i struku", podsjećaju iz Udruženja.

Također, u okviru BH Airlinesa koji je trenutno jedina domaća kompanija, pored upošljavanja pilota podrazumijeva i edukovano prateće osoblje i osoblje sektora održavanja aviona koji čine cjeloviti segment bh. civilnog zrakoplovstva.

Iz Udruženja su izrazili nadu da će biti volje i mogućnosti da se spasi što se spasiti može, jer BiH nije toliko bogata zemlja da bi mogla angažirati stručnjake iz ove oblasti iz inostranstva za svaki let i gašenje požara u BiH.

Otvoreno pismo uputili su državnom Ministarstvu transporta i komunikacija, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, Federalnoj vladi te Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.