biznis
0

Investitori razočarani skromnim smanjenjem američkih kamata

FENA
Indeksi akcija na evropskim i azijskim berzama u srijedu su popustili, a pozicije dolara prema glavnim konkurentima oslabile jer su investitori razočarani smanjenjem kamata u SAD-a samo za četvrt procenta, smatrajući da bi agresivnije smanjenje, za 0,50 posto, bilo djelotvornije oruđe u prevazilaženju sadašnjih problema na američkom tržištu kuća i hipotekarnih kredita.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300, koji izražava prosječnu vrijednost akcija glavnih evropskih korporacija, bio je polovinom dana u padu 0,4 posto, ublaživši početnu silaznu korekciju od 0,7 posto, a dolar je oko 0,3 posto jeftiniji prema euru, a pola procenta prema funti sterlinga.

Ključna kamata u SAD-u, prema odluci Uprave federalnih rezervi (FED) od utorka, smanjena je za još 0,25 posto na 4,25 procenata. To je treće smanjenje kamate od septembra, tako da je ona sada za čitav procentni poen niža nego u tome mjesecu.

"FED je dao puki minimum onoga što je bilo moguće", ocijenio je istraživački analitičar Danske marketsa u Kopenhagenu Teis Knutsen, procijenivši da će se američki dolar ponovo naći pod pritiskom u narednim sedmicama.

Vodeći indeksi akcija u SAD-u u utorak su zbog razočaranosti investitora zaključeni u padu za oko dva posto, a u srijedu iskazuju početni rast za nepun jedan procent.

U američkim finansijskim krugovima se ocjenjuje da će FED ponovno u januaru smanjiti ključnu kamatu i tako je svesti na nivo od četiri posto, kolika je trenutno i ključna tržišna kamata u zoni eura, prenijele su agencije.

Na berzama akcija ponovo su banke najveći gubitnici. U prijepodnevnom trgovanju akcije UBS-a niže su 2,7 posto, Royal bank of Scotland 2,4, a Societe generala 2,6 posto.