Investicije
0

ZDK: Kompanija iz UAE želi graditi fabriku mlijeka i mliječnih proizvoda

FENA
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak primio je danas Ahmeda Eltiganija Rahema Al- Mansourija, vlasnika kompanije Al Rawabi Dairy, c.o. iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati. Razlog posjete po riječima Eltiganija je njegovo interesiranje za investicije u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema informaciji iz Pres-službe ZDK-a gost iz Emirata pojasnio je da želi investirati u izgradnju moderne fabrike mlijeka i mliječnih proizvoda, voćnih sokova i vode.

„Osim toga, namjerava proizvoditi lucerku ne samo za potrebe buduće mljekare već i za izvoz na svjetsko tržište za šta mu je potrebno 4.000 hektara zemljišta. Realizacijom ove investicije uposlilo bi se 1.500 radnika, a posredno i mnogo veći broj u lokalnim firmama koje će pratiti tu investiciju“, navode iz ZDK-a.

Kompanija „Al Rawabi Dairy“ s partnerima također želi uložiti 100 miliona dolara u ovo područje, pa su od premijera Plevljaka tražili pismo namjere u kome bi bili navedeni prijedlozi za konkretne projekte u koje bi bila utrošena ova velika investicija. Izgradnjom mljekare s najmodernijom tehnologijom proizvodilo bi se trajno mlijeko i mliječni proizvodi koje ova kompanija namjerava izvoziti u zemlje Arapskog zaljeva, tj. Kuvajta, Katara, Omana, Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Premijer Plevljak izrazio je zadovoljstvo namjerom ove kompanije da investira u ZDK.

„Posebno raduje mogućnost da se zaposli više od 1.500 ljudi, te da se povećaju izvozne preference našeg kantona izgradnjom planiranih fabrika. Vlada Zeničko-dobojskog kantona učinit će sve da podrži na svaki potreban način realizaciju investicije, te će angažovati sve svoje potencijale da bi se osigurao neophodan suport realizaciji planiranih projekata s partnerima iz Dubaija“, navodi se u informaciji iz ZDK-a.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se nakon slanja pisma namjere kompaniji Al Rawabi Dairy i pronalaženja adekvatnog zemljišta, upriliči naredna posjeta arapskog investitora i tada krene s realizacijom dogovorenih projekata.