Investicije
0

Završetak eksproprijacije zemljišta na Sarajevskoj zaobilaznici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisat će danas posljednje rješenje o eksproprijaciji zemljišta na trasi Sarajevske zaobilaznice koridora 5C.

Ovim će Općina Novi Grad i zvanično okončati proces eksproprijacije koji je godinama stajao na putu završetka izgradnje ove strateški bitne dionice međunarodnog koridora za Grad Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Predviđeno je da nakon potpisivanja rješenja, načelnik Efendić i direktor JP Cesta Federacije BiH Filip Vujeva zajedno obiđu lokalitet Stupske petlje.

"Općina Novi Grad više ne stoji na putu izgradnje Sarajevske zaobilaznice. Dugogodišnji problem s eksproprijacijom zemljišta na kojem je projektovana ova najznačajnija infrastrukturna investicija za Sarajevo, ali i cijelu državu, u potpunosti je riješen. Potpisivanjem posljednjeg rješenja o eksproprijaciji konačno su se stekli uslovi da Vlada Federacije BiH može donijeti odluku po kojoj se korisniku eksproprijacije JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, dozvoljava ulazak u posjed i prije punomoćnosti rješenja. To praktično znači otvorena vrata za nastavak izgradnje Sarajevske zaobilaznice i njen skori završetak", kazao je Efendić.

Proces eksproprijacija na ovom dijelu trase koridora 5C koji prolazi kroz općinu Novi Grad traje od 2007. godine a sam proces podijeljen je u četiri LOT-a: LOT 1 se odnosi na dionicu Vogošća - Butila, LOT 2A Butila - Briješća, LOT 2B - Briješće-Stup i LOT 3 - na naselje Bojnik.

Radi se o ukupno 11 kilometara dionice, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.