Elektroprivreda BiH
0

Za pokretanje investicija u USK nužna podrška lokalne zajednice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Uprave JP Elektroprivreda BiH, predvođeni generalnim direktorom Elvedinom Grabovicom, zvaničnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i načelnici općina s područja tog kantona razgovarali su o planiranim projektima JP EPBiH na području USK-a sa akcentom na izgradnju hidroelektrane "Unac".

EPBiH je zainteresirana za izgradnju hidroelektrana "Vrhpolje" i "Čaplje" na rijeci Sani, HE "Kljajići" na rijeci Sanici, HE "Unac" na rijeci Unac i za proširenje HE "Una Kostela" petim agregatom saopćila je Služba za komunikacije JP EPBiH.

"U toku su i intenzivne pripreme za izgradnju energetskih kapaciteta, korištenjem potencijala vjetra na dvije lokacije - Medveđak i Bravsko/Klenovac", navodi se.

Za planirane projekte JP EPBiH neophodna je podrška Vlade Kantona i lokalne zajednice.

Tokom sastanka ukazano je na potrebu zajedničkog djelovanja kad je u pitanju planiranje i realizacija investicija.

"Namjera kantonalne vlasti je da učini najbolje za građane, a JP EPBiH da započne gradnju planiranih objekata. Nismo protiv izgradnje HE "Unac", kazao je premijer USK-a Hamdija Lipovača.

Generalni direktor JP EPBiH istakao je da nova uprava želi pokrenuti projekt izgradnje HE "Unac" s mrtve tačke, jer vrijeme prolazi.

"Iz tog razloga zajednički pristup i stalna komunikacija s lokalnom zajednicom je najbolji put za prevazilaženje postojećih prepreka i početak realizacije planova", navodi se.

"Zaključak je da lokalnu zajednicu treba kontinuirano informirati o značaju izgradnje HE "Unac" i drugih elektroenergetskih objekata na tom području kroz stalni uvid u benefite koje planirane investicije imaju za lokalna područja - zapošljavanje lokalnog stanovništva, stalni prihod općinama kroz nadoknade propisane zakonom procijenjene na oko 5,3 miliona KM na godišnjem nivou, energetsku neovisnost USK-a, stabilnost elektroenergetskog sistema kroz sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom", saopćila je Služba za komunikacije JP EPBiH.