Vlada FBiH
0

Usvojena Informacija o poslovanju Investicijske banke FBiH

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH, u ulozi Skupštine Razvojne banke FBiH, usvojila je danas Informaciju o poslovanju Investicijske banke koju je pripremilo Federalno ministarstvo finansija.

U okviru Informacije razmatran je i jednoglasno usvojen konačan Izvještaj o poslovanju ove banke u periodu 1.1. - 30.6.2008. godine. U izvještajnom periodu ostvarena je dobit banke od 2,1 milion KM, što je u odnosu na plansku projekciju više za jedan posto. U navedenom periodu ostvaren je prihod od 8,3 miliona KM, a rashodi su iznosili 6,2 miliona KM.

Od 1.7. 2008.godine Investicijska banka prerasla je u Razvojnu banku Federacije BiH, a njena aktiva iznosi 207,8 miliona KM i veća je u odnosu na prošlu godinu za tri posto. Ukupna plasirana sredstva su 169,8 miliona KM, a naplativost kredita je 96,7%. Vlada je u ulozi Skupštine Razvojne banke Federacije BiH dala punu podršku Upravi i organima Banke, da u skladu sa važećim zakonskim propisima nastave dosadašnje aktivnosti na izvršavanju zadataka navedenih u Zakonu o Razvojnoj banci Federacije BiH.

Ocijenjeno je da je utemeljenje RB FBiH jedan od najboljih projekata, jer predstavlja kvalitetan instrument čijim se jačanjem mogu ublažiti posljedice globalne ekonomske krize. Uz to, Razvojna banka FBiH će biti i partner komercijalnim bankama, što je bila dosadašnja praksa.