Investicije
0

Ujedinjeni Arapski Emirati malo investiraju u BiH

Piše: Er. M.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je na Sarajevo Business Formu (SBF) zadovoljstvo što postoji interesovanje građana BiH da putuju u zemlje Perzijskog zaljeva kao i interesovanje stanovnika ovih zemalja da posjete našu državu.

Crnadak je na panelu posvećenom Dubaiju kazao kako je važno što Dubaij uspostavlja saradnju sa oba bh. entiteta. On je podsjetio da uglavnom prevladava mišljenje kako Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavljaju saradnju sa islamskim zemljama, ali da je BiH klasičan dokaz da to nije tačno.

"To je pohvalno i mi nastavljamo izgrađivati dobre kontakte. U narednim godinama Vijeća ministara BiH zajedno sa vladama bh. entiteta osigurat će veću stabilnost i šanse za predstavnike vaših kompanija", rekao je Crnadak.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Direktorica Agencija za strane investicije BiH Blaženka Mišković kazala je da su Ujedinjeni Arapski Emirati investirali 43 miliona u BiH konstatujući da je to mali priliv investicija za UAE.

Ona je iskoristila ovu priliku i pozvala sve investitore da dođu u BiH pri tome konstatujući kako je naša zemlja utrostručila izvoz u ovu zaljevsku zemlju.

"Naši proizvodi su dobro primljeni. BiH sa UAE ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što je velika prednost isto kao i to što imamo direktne letove", kazala je Mišković.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Načelnik odjela za bilateralnu privrednu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Franc But kazao je kako Slovenija i Hrvatska mogu biti početne tačke kada se obavljaju poslovi s Evropskom unijom iz Dubaija i ostalih zemalja Perzijskog zaljeva.

"Slovenija i Hrvatska imaju odgovornost povezivanja kompanija i dijela Zapadnog Balkana i Evrope. No mi moramo uzeti u obzir stvarnost i realnost. Realnost je da u ovom regionu nema jedinstvenog tržišta i mi se nadamo da će ono postajati u budućnosti", rekao je But.